Критика

Критика

Положителният отговор на критиката е важно житейско умение.

В някакъв момент от живота си ще бъдете критикувани. Понякога ще бъде трудно да да приемете това, но всичко зависи от вашата реакция.

Можете да използвате критиката както по положителен начин, за да станете по-добри, така и по негативен начин, което може да понижи самочувствието ви и да причини стрес, гняв или дори агресия.

Не можем да контролираме това, което другите хора ни казват. Но можем да контролираме как възприемаме, реагираме и се учим от това и продължаваме напред.

Критиката има положително въздействие върху живота ни, когато:

Не е лесно да погледнете честно на себе си и слабостите си, но можете да растете само ако сте готови да правите грешки и да приемате критика.

Учейки се от критиката, вие ставате по-добър човек. Почти всеки обективен критичен анализ е инструмент за ефективна обратна връзка, както и  за израстване и създаване на бъдеще, към което се стремите.

Критиката отваря нови перспективи и идеи за вас, които може би не сте обмисляли. Всеки път, когато някой ви предизвика, това помага да разширите мисленето си.

Критиката ви дава възможност да практикувате активно слушане.

Това означава, че просто мислите за това, което другият човек казва, не е задължително да го приемете, но би могло да обогати гледната ви точка.

Имате шанс да се научите да прощавате, когато сте изправени пред остра критика. Повечето от нас носят със себе си стрес и чувство на неудовлетвореност, които по невнимание насочваме в грешната посока понякога.

Но как да се научите да се справяте с критиката, така че тя да носи ползи, а не разочарование?

Променете гледната си точка, в случай че вашата не е обективна. Това ще ви спести бъдещи разочарования.

Напомнете си, че критиката не отразява вашата стойност. Обективната критика е насочена към нещо казано или направено от вас, а не към личността ви.

Знайте разликата между конструктивна и разрушителна критика.

Конструктивната критика в идеалния случай трябва да ви помогне. Разрушителната критика има за цел само да ви уязви.

Приемете, че не сте перфектни. Никой не е.

Всеки човек има недостатъци и ако не виждате нито един от своите, тогава вашата самооценка не е обективна, което ще ви създава много проблеми във всички сфери на вашия живот.

Работете, за да бъдете по-малко чувствителни и да не приемате нещата лично.

Приемете недостатъците си, защото те са потенциал върху който може да работите и да надградите себе си. Така ще превърнете недостатъка в актив.  Ако никога не станеш по-добър, ще останеш на същото ниво, а това не искаш, нали? Опитайте се да се съсредоточите върху посланието и намерението му да ви помогне, вместо да се фокусирате върху всички „лоши“ или „болезнени“ неща, които са ви казали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Запази си час