Как да контролираме гнева

Как да контролираме гнева

Гневът  е напълно естествена емоция, която всеки изпитва от време на време. Гневът се превръща в проблем, когато ескалира твърде често и има тенденция да излиза извън контрол. Проблемът с гнева може да има отрицателно въздействие върху всички аспекти на живота ни.

Открийте точната причина за гнева си

Научете се да разбирате себе си. Обърнете внимание на това как мислите, как се чувствате и обстоятелствата, които ви ядосват. Често гневът има скрита причина. Това може да бъде стрес, умора, страх, болка, несигурност или депресия. Всякакви проблеми могат да подхранят гнева ви. Зад всяка емоция стои някаква наша потребност. Когато изпитваме гняв, това е защото някаква наша потребност е нарушена, неглижирана или просто незадоволена. Трябва да идентифицирате по-дълбоката причина  и да работите върху нея. Това ще ви помогне да се справите с това, което наистина ви притеснява под повърхността на гнева и да имате по-добър емоционален контрол…

Променете начина, по който общувате

Думите, които са били изречени с гняв, често се превръщат в източник на съжаление и чувство на вина. В повечето случаи причината за спора не е какво казваш, а как го казваш. Вместо да бъдете агресивни или груби, опитайте се да общувате с хората с уважение и да разбирате техните емоции т.е. това което очаквате да направят и те.

Не прибързвайте със заключенията

Анализирайте мислите си. Може да се ядосате на предположения, които не са непременно верни. Нещата може да не са такива, каквито изглеждат на пръв поглед. Предположенията, основани на минали преживявания, също могат да бъдат една от причините за гнева ви.

Поемете дълбоко и бавно вдишване

Когато сте емоционално заредени, сърдечният ви ритъм се ускорява и дишането ви става бързо и плитко. Плиткото дишане може да увеличи гнева ви. Поемете бавно дълбоко въздух и отпуснете мускулите си, за да се успокоите. Всеки път, когато дишате, издишайте два пъти по-дълго, отколкото вдишвате. Съсредоточете се върху това как дъхът ви изпълва корема, гърдите и белите дробове. Това ще помогне да префокусирате вниманието от силната емоция и да се успокоите.

Упражнението може да помогне за изчистване на ума и успокояване

Когато почувствате, че започвате да се ядосвате, направете нещо, което ще ви помогне да излезете от ситуацията и да намалите силната емоция. Не бихме могли да решим който и да е конфликт, когато сме емоционални. Тогава разговорът губи своите аргументи и вместо да решим ситуацията само я влошаваме. Можете да се изправите и да разтърсите цялото си тяло, колкото може повече. По-този начин сваляте бързо напрежението от него вместо да потискате силната негативна емоция. Ако сте на работа, дори една бърза разходка може да помогне. Всяка форма на физическа активност освобождава химикали, повишаващи настроението, които облекчават стреса и създават усещане за щастие.

Слушайте музика

Слушането на музика е един от най-лесните и ефективни начини да подобрите настроението си. Проучванията показват, че екстремните музикални жанрове като хеви метъл, пънк и рок могат да помогнат за успокояване дори на най-гневните слушатели. Без значение какви жанрове предпочитате, музиката може да бъде терапевтичен отдушник на гнева.

Обсъждайте проблемите, когато сте спокойни

Преди да започнете труден разговор, отделете няколко минути, за да се успокоите. Най-доброто време да говориш с някого, на когото си ядосан, е когато си спокоен. Веднага щом се успокоите, обсъдете проблема и започнете конструктивен диалог. Не обвинявайте човека, тъй като това може да доведе до нов спор.

Запишете мислите си

Създайте си навик да записвате мислите и чувствата си, вместо да ги пазите за себе си. Правете ежедневни записи в дневника за ситуации, които ви ядосват. Правете това в продължение на една седмица и обръщайте внимание на ситуации или хора, които ви дразнят. След като идентифицирате проблема, ще можете да разработите стратегии за поведение в такива ситуации, вместо да реагирате импулсивно. В крайна сметка това ще повиши собственото ви самочувствие на човек, който търси и намира успешни решения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Запази си час